Senaste provningen 110907

| torsdag 8 september 2011

Första provningen efter sommaruppehållet är nu avklarad och som vanligt gick det helt fantastiskt! Det bjöds på härliga överraskningar bland kvällens sorter av whisky. Provningen var blind, men ledtrådarna vi fick innan var, 2 st Nordamerikanska och 2 st Europeiska single malt stod framför oss.

Först ut var en landsman, Gästrikland, Mackmyra Bruk närmare bestämt. Mackmyra Special '06 hade en sötaktig doft av äpple som sticker lite lätt, den har fruktiga toner och kraftig smak utan vatten. Med ett par droppar vatten blev den här något beskare och strävare i smaken med lite sälta, lång eftersmak. Poängen blev fina 85 av 100. 46.8% Pris 595:- På systembolaget.


Andra whiskyn för kvällen var från andra sidan Atlanten, McCarthy's Oregon Single Malt 3 years är en lätt guld färgad whisky men en kraftig doft av ek med lite russintoner. Lätt rökig fyllig smak som har det mesta, lång kryddig och härlig eftersmak som dansar i gomen, lite mindre rökighet när den blev vattnad och gör sig bättre utan vatten. Med sina 92 poäng var det här kvällens vinnare. 42,5% På systembolaget.


Slyrs är namnet på den tredje whiskyn, en whisky från Tyskland, som inte ens tyskarna själva verkade veta om att dem hade producerat men så var det i alla fall. En tydlig pärondoft var det dem flesta verkade vara överens om efter att ha doftat på den, även i smaken fanns lätta pärontoner men också kryddighet som letade sig kvar väldigt länge. Något mer sälta och ytterligare lite kryddigare efter att ha vattnats. 43% Går ej att finna på systembolaget men finns att få tag på i Tyskland för cirka 500:-.


Endast 12 av 4200 flaskor släpptes i Sverige, 1 av dessa 12 hittade till Döderhult!!! Namnet Battle of the Glen kommer från en lång kamp med “Scotch Whisky Association” över att få använda Glen i sitt namn. Glen Breton 15 Years – Battle of the Glen är Kanadas enda singel malt. Sötma och citrus kännetecknar doften på den här whiskyn och smaken är stark och kraftig med smak av bittermandel. Med vatten så blev den mycket mildare och sötare, smak av kakao hittar man också. Priset var 1099:- men går ej att handla på systembolaget längre.


Nästa provning blir den 5 oktober och då är det vertikal provning från Bruichladdich, med bland annat PC8. Anmälan görs till Tommy.

1 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=rvNa1iCJFog