Whiskyprovning 110406

| söndag 10 april 2011

Då var det dags för en efterlängtad uppdatering här på hemsidan.
Senast det begav sig för provning var i onsdags den 6e april, vi provade då fyra olika japanska whiskysorter.

Först ut för kvällen var Hakushu 12 år, 43,5%  som i färgen var en ljus whisky där vi enades om att bedöma den som ljusgul. Doften bedömdes som frisk med inslag av honung och smak av sälta och lite stickig. Längre eftersmak med vatten. Snittpoäng för denna whisky av de 21 deltagarna denna afton blev 82 poäng.
Pris 547:- På systembolaget.


Nummer två denna kväll var Miyagikyo 10 år, 45% en något mörkare whisky i färgen än nummer 1, bedömdes som höstgul till guldfärgad med doft av hav och tång. Smaken enligt mig var pepprig och balanserad som med fördel avnjuts utan något vatten. Snittpoäng 87. Pris 865:- På systembolaget.Kvällens trea blev kvällens etta för mig, dock långt ifrån alla som höll med mig om detta. Kvällens citat är hämtat härifrån efter det att Håkan provsmakat denna whisky "den har en smak av kvinna". Taketsuru 12 år, 40% med samma utseende som Miyagikyo men en fruktig och blommig doft. En len lätt smak med tydliga inslag av karamell och kola. Gjorde sig bättre utan vatten. Snittpoäng för denna blev 85 poäng. Pris 595:- På systembolaget.

Sist men absolut inte minst. Yoichi 12 år, 45% något mörkare färg än nummer 2 och 3. Bedömdes som brons-sherryfärgad. Alla verkade tycka att denna whisky hade en lätt rökig, torv doft med fyllig och balanserad smak av rök. Högst betyg gav Tommy som gav denna whisky 95 poäng och snittet hamnade på finfina 89 poäng av 100 möjliga! Pris 1050:- På systembolaget.På återseende den 4e maj då det blir en irländsk provning.

1 kommentarer:

Photos_By_Niklas sa...

Snyggt nu har det blivit ordning på bloggen...